TRYBUŁA OGRODOWA - Anthriscus cerefolium
Roślina jednoroczna,pochodzi z południowo-wschodniej Europy. Już starożytni Rzymianie i Grecy używali jej do przyprawiania potraw. Część przyprawowa stanowią liście o słodkim, anyżowym zapachu, smak jest delikatniejszy od pietruszki. Używa się jako przyprawy do zup i sałatek, do baraniny i jagnięciny. Trybula zawiera aromatyczne olejki lotne, glikozydy, karoten, witaminę C, substancje mineralne i gorycze. W medycynie ludowej do dziś całe ziele jak i nasiona są stosowane jako środek przeciw biegunce, chorobom nerek, pęcherza moczowego, dróg oddechowych i układu trawiennego.
Jest roślina mało wymagającą, rośnie na glebach lekkich ale wilgotnych na stanowisku słonecznym. Nasiona wysiewa się bezpośrednio do gruntu lub do doniczek, co 14 dni przez cały rok co pozwala na systematyczne dorastanie roślin w miarę potrzeby.
Waga: 1g
W 1 gramie jest ok. 530 nasion.