Seler naciowy to popularne i bardzo wartościowe warzywo. Choć stanowi składnik wielu potraw i jest sprzymierzeńcem osób dbających o zdrową dietę, nieczęsto uprawia się go w Polsce. Okazuje się jednak, że przy odrobinie specjalistycznej wiedzy można uprawiać go we własnym ogródku. Jak uprawiać i pielęgnować seler naciowy, aby cieszyć się owocnymi zbiorami? Zapraszamy do lektury!

    Seler naciowy – popularne odmiany

    Najczęściej polecane do uprawy odmiany selera naciowego to „Kylian”, „Imperial” oraz „Artur”. W sprzedaży można znaleźć także odmiany samobielące selera. Ich ogonki liściowe zmieniają barwę z zielonej na białą, seledynową, srebrzystą, żółtą, a nawet czerwoną. Uprawa odmian samobielących jest z reguły łatwiejsza i mniej pracochłonna. Należy jednak wiedzieć, że ich ogonki gorzej znoszą przechowywanie i mają dużo mniejszą trwałość. Seler naciowy, w przeciwieństwie do korzeniowego, potrzebuje niewiele miejsca do wzrostu. Z tego względu można uprawiać go nawet w doniczce lub w skrzynce na balkonie.

    Wymagania uprawowe selera naciowego

    Seler naciowy ma niemal takie same wymagania uprawowe jak seler korzeniowy. Lubi słoneczne stanowiska i żyzne, wilgotne podłoże bogate w składniki odżywcze oraz próchnicę.  PH gleby wynosić powinno 6,0-6,8. Zalecana jest uprawa w pierwszym roku po nawożeniu organicznym, z uwagi na dość wysokie wymagania pokarmowe selera naciowego. Roślina jest szczególnie wymagająca także pod względem nawodnienia. Seler naciowy nie powinien być uprawiany w monokulturze ani po innych warzywach z rodziny selerowatych częściej niż co 4 lata. Pomoże to ograniczyć występowanie chorób oraz zapobiegnie atakom szkodników. Warzywo warto uprawiać jako poplon po warzywach wcześnie schodzących z pola, takich jak szpinak lub sałata. Należy pamiętać, że seler naciowy nie lubi towarzystwa pietruszki, marchwi oraz innych baldaszkowatych.

    Seler naciowy – przygotowanie rozsady

    Seler naciowy uprawia się wyłącznie z rozsady. Termin siewu zależny jest od planowanego terminu zbioru. Produkcja rozsady trwa od około 6 do 10 tygodni. Produkcję rozsady na wczesny zbiór należy zacząć w połowie lutego, natomiast jeśli planujesz zbierać seler naciowy jesienią, nasiona możesz wysiać w połowie marca. Nasiona wysiewa się do inspektu lub do skrzynek. Następnie trzeba umieścić je w szklarni albo w tunelu foliowym. Roślinie do prawidłowego rozwoju należy zapewnić temperaturę około 25 st. C. W okresie wschodów nie powinna ona natomiast być niższa, niż 14 st. C. Kiedy pojawią się pierwsze listki, rozsadę należy pikować w rozstawie 3 na 4-5 cm. 

    Seler naciowy – sadzenie do gruntu

    Na miejsce stałe rozsadę wysadza się w połowie maja. Trzeba jednak pamiętać, że seler naciowy jest rośliną niezwykle wrażliwą na niską temperaturę. Należy odroczyć w czasie sadzenie warzywa do gruntu, jeśli temperatura w wyznaczonym terminie nadal spada cyklicznie poniżej 14 stopni. Odległości zachowane w rozsadzie powinny wynosić 40-30 na 50 cm. Istotne jest, aby nie nie sadzić selera naciowego zbyt głęboko w ziemi, ponieważ do prawidłowego rozwoju potrzebuje on dobrego dostępu do światła. Nie należy w żadnym wypadku przysypywać stożków wzrostu. 

    Podlewanie i nawożenie selera naciowego

    Ziemia przed posadzeniem selera naciowego wymaga właściwego przygotowania. Przede wszystkim trzeba ją dokładnie spulchnić i nawieźć kompostem lub obornikiem. Najlepiej zrobić to na jesień przed sadzeniem. Składniki pokarmowe będą miały wtedy okazję do równomiernego rozłożenia się i rozdzielenia w glebie, dzięki czemu roślina będzie miała zapewnione odpowiednie odżywienie. Seler naciowy trzeba regularnie podlewać, zwłaszcza w porze suchej. Dzięki temu będzie wzrastał w dobrej kondycji. Podczas pojedynczego podlewania dawka wody powinna wynosić od 20 do 30 mililitrów. Należy stosować także nawozy mineralne, szczególnie te bogate w azot, fosfor i potas. Seler naciowy jest również szczególnie wrażliwy na niedobór magnezu i boru. W niektórych przypadkach konieczne może okazać się nawożenie siarczanem magnezu oraz boraksem, a także przeprowadzenie wapnowania. Nie należy oczywiście zapominać o bardzo istotnym odchwaszczaniu, zwłaszcza tuż po wsadzeniu rozsady. Uprawa selera zakończy się obfitymi plonami, jeśli podłoże będzie spulchniane co trzy-cztery tygodnie.

    Bielenie selera naciowego

    Przed przystąpieniem do zbiorów, seler naciowy z reguły się bieli (jeśli nie mamy do czynienia z odmianą samobielącą). Procedura polega na ograniczeniu roślinie dostępu do światła. Używa się

    w tym celu papieru, tektury falistej i słomy. Bielenie rozpoczyna się około 6 tygodni przed terminem zbioru, kiedy roślina osiąga wysokość około 30 cm. Łodygi selera naciowego należy owinąć papierem, tekturą lub folią, a następnie obwiązać sznurkiem. Bielenie skutecznie poprawia walory smakowe warzywa seler staje się o wiele delikatniejszy i mniej gorzki. Warto jednak wiedzieć, że wybielone warzywo, chociaż smaczniejsze, będzie zawierało mniej składników odżywczych oraz witamin.

    Kiedy zbierać seler naciowy?

    Seler naciowy można zbierać już od czerwca. Bardzo istotne jest zachowanie odpowiedniej techniki zbiorów. Nie jest ona jednak trudna. Seler naciowy należy przyciąć nożem kilka centymetrów nad ziemią, w taki sposób, aby razem z liśćmi uciąć także fragment korzenia. Dzięki temu warzywo stworzy zwartą rozetę i nie będzie miało tendencji do rozpadania się. W przypadku uprawy późniejszej zbiory trzeba przeprowadzić przed pierwszymi przymrozkami. 

     

    Seler naciowy to niezwykle wartościowe warzywo. Pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz wspomaga procesy trawienne. Dawniej uprawiany był jako roślina lecznicza, jednak dziś warto mieć go w swoim ogrodzie także ze względu na doskonałe walory smakowe. Seler naciowy to dosyć wymagające warzywo, jednak przy odrobinie cierpliwości każdy poradzi sobie z jego samodzielną uprawą. 

    Share.

    Fascynatka ochrony roślin i pasjonatka ich uprawy. Doskonale wie, że opieka nad rośliną nie sprowadza się tylko do nawożenia i podlewania. Szczególnie umiłowała sobie warzywa i zioła uprawiane w doniczkach, przez które uginają się parapety i półki w jej domu. Jej zdaniem w każdym domu i ogrodzie powinno być dużo zieleni, ponieważ wpływa to pozytywnie na ludzkie samopoczucie, czego sama jest doskonałym przykładem. Ukończyła studia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu na kierunku ochrona środowiska.

    Leave A Reply