Oregano, pod postacią wysuszonych i pokruszonych listków znają chyba wszyscy. Jest podstawą w mieszankach przypraw do dań kuchni włoskiej, ale i samo w sobie doda charakteru naszym potrawom. W poniższym artykule przekażemy sposoby jak w przydomowym ogródku albo w doniczce uprawiać oregano i cieszyć się jego świeżą wersją w kuchni. 

    Popularne odmiany oregano

    Oregano, zwane także lebiodką pospolitą lub z łaciny Origanum Vulgare, nie powinno sprawiać trudności w uprawie. Chociaż najczęściej spotykamy się z jego wysuszoną formą, to nadaje się również do użytku w postaci świeżej. Lebiodka jest rośliną wieloletnią i przy odpowiedniej pielęgnacji    możemy w ciągu prawie całego roku  cieszyć się  własnoręcznie uprawionymi  i zebranymi listkami.

    Oregano pochodzi z Europy Południowej, rośnie dziko także w Polsce. Roślina  , tworzy luźne kępy łodyg. Osiąga do 50cm wysokości, jej liście są lekko owłosione i wydzielają mocny zapach.  Kwiaty – małe, jasnoróżowe, różowe lub nawet purpurowe (w zależności od odmiany), które stanowią ozdobę rośliny, ale także są jadalne.

    Oregano ma wiele gatunków  i odmian, które różnią się: wielkością, odpornością na mrozy, wyglądem liści, zapachem czy intensywnością w smaku.

    Do najpopularniejszych odmian należą:

    • origanum vulgare (bardzo aromatyczne, to najczęściej tę odmianę znajdziemy na sklepowych półkach)
    • origanum hirtum, oregano greckie (kwiaty białe) 

    Wymagania uprawowe oregano

    Lebiodka nie jest mocno wymagającą rośliną, jednak uprawiając ją w ogrodzie, powinniśmy zapewnić jej pewne minimum uprawowe. Z racji swojego południowego pochodzenia, najlepszym do wyboru miejscem siewu będzie dosyć nasłonecznione stanowisko. Dobrze rośnie nawet na słabych glebach, wystarczy, by podłoże było dość przepuszczalne – sprawdzi się też wkomponowanie oregano w skalniak lub mini ziołowy ogródek. 

    Wysiew nasion oregano

    Uprawę w ogródku rozpocząć można od siewu nasion. Nasiona są bardzo drobniutkie, należy rozsiewać je płytko pod ziemią, w ciepłej glebie, od kwietnia do maja . Zalecany rozstaw to 30 cm, ponieważ rośliny mogą mocno się rozrastać. Nasiona na rozsady umieszczamy w glebie wcześniej, już w marcu, a następnie sadzimy w docelowym miejscu, zostawiając nawet do pół metra odległości między rozsadami.

    Pielęgnacja uprawy oregano

    Do pielęgnacji rośliny nie trzeba wiele. Na pewno należy pamiętać, by nie podlewać jej zbyt obficie, oregano nie znosi wilgotnego podłoża. Lebiodkę można także śmiało podlewać zgromadzoną deszczówką, co może wyjść na dobre roślinie, gdyż woda z kranu może być dość twarda. 

    Podobnie jest w kwestii nawożenia, nie musi być intensywne. Sprawdzą się gotowe mieszanki dedykowane ziołom, biohumus.

    Czynnością, o której musimy pamiętać, jest przycinanie naszych upraw. Gdy oregano ma dobre warunki do życia, popada w tendencję do rozrastania się. Przycinać roślinę można właściwie na każdym etapie wzrostu, jednak gdy oczekujemy późniejszego zbioru, to warto poczekać na kwitnienie. W tym bowiem czasie oregano „nabywa” najwięcej aromatu. Po okresie zbiorów lebiodkę można przyciąć na wysokość kilkunastu centymetrów nad ziemią. Roślina powinna sobie poradzić z przezimowaniem (niektóre gatunki przetrwają 20 stopniowe mrozy), jednak by zachować pewność, możemy okryć roślinę – włókniną, stroiszem, gałązkami iglastych drzew.

    Zbiór i przechowywanie oregano

    Jako że oregano choruje rzadko (najczęściej może być za obficie podlane) i raczej jest omijane przez szkodniki, to właściwie na bieżąco możemy ścinać potrzebne nam gałązki. Najwięcej olejków eterycznych mają listki po kwitnieniu. Przy wycinaniu unikajmy grubszych, stwardniałych gałązek. Oregano doskonale smakuje świeże, jednak silniejszy aromat posiada jego wysuszona wersja. Zerwane łodygi wiążemy razem i pozostawiamy do wysuszenia w suchym i zacienionym miejscu (nie na słońcu). Ususzone, pokruszone listki najlepiej jest przechowywać w szczelnie zamkniętych słojach z dala od źródeł światła.

    Uprawa oregano w doniczce

    Uprawa lebiodki w doniczce różni się nieco od uprawy w gruncie.

    Po pierwsze musimy dobrze wybrać miejsce, gdzie postawimy doniczkę z rośliną. Lebiodka lubi słońce, więc należy zapewnić jej światło i ciepło przez minimum kilka godzin dziennie (stanowisko nie powinno być jednak przegrzewane) – dobrze sprawdzi się słoneczny parapet, balkon czy taras.

    Po drugie – podłoże. Oregano nie ma dużych wymagań co do jakości gleby (wszak w naturze musi sobie radzić z suchym czy skalistym podłożem), ale ziemia powinna być lekka. Ciężkie podłoże będzie zbyt mocno nasiąkało wodą, powodując niesprzyjające dla lebiodki warunki wzrostu. 

    Kolejna kwestia, na którą warto zwrócić uwagę to podlewanie. Ziemia w doniczce powinna być stale wilgotna, ale nie przelana, jeśli nie chcemy gnicia rośliny. Poziom wilgotności sprawdzamy na pewnej głębokości, ziemia nie może być mokra tylko z wierzchu, ale równomiernie. Powinniśmy sprawdzać poziom wilgoci palcem na głębokości około 1 cm.

    Nasiona do doniczki wysiewać można już w kwietniu. Podobnie jak w przypadku uprawy ogrodowej, nasiona umieszczamy w ziemi bardzo płytko, na głębokości około pół centymetra lub rozsypujemy w doniczce/skrzynce i lekko zasypujemy ziemią.  

    Oregano uprawiane w domu, w donicach, nie wymaga większego nakładu pracy przy pielęgnacji. Możemy od czasu do czasu nawozić je płynnym nawozem podczas podlewania. Można też delikatnie spulchniać ziemię, w której bylina rośnie. Większy wzrost następuje po obcinaniu liści, jednak będzie się to działo praktycznie samoistnie, wskutek wycinania na bieżąco potrzebnych do potraw liści.

    Oregano doniczkowe może pozostać rośliną jednoroczną, ale poprzez przesadzenie go do innej donicy (świeżej ziemi) w kwietniu, możemy cieszyć się z jego plonów przez dwa-trzy lata.

    Uprawa oregano we własnym domu czy w ogrodzie jest łatwa, satysfakcjonująca i nie wymaga dużego wkładu energii czy wiedzy. Warto spróbować samodzielnej uprawy, by móc na bieżąco wzbogacać aromatem oregano smak potraw. 

    Share.

    Ogród od dziecka był jej bliski. Dziś łączy pracę z przyjemnością obcowania z roślinami. Na co dzień specjalizuje się w uprawie warzyw. Wyższe wykształcenie specjalistyczne uzyskała studiując na kierunku rolnictwo na PWSZ w Lesznie i ogrodnictwo na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu.

    Leave A Reply