nasionacebulki

Kategorie
Nowości
Informacje
Powiadomienia

LUCERNA 250gram nasiona na kiełki

Promocje

LUCERNA 250gram nasiona na kiełki

22,00 zł

Wysyłka:5 dni
Produkt dostępny
Waga:0.25 kg
Sprawdź koszty wysyłki

Koszty dostawy tego produktu

Ilość:szt

LUCERNA - MEDICAGO SATIVA

Kiełki lucerny są cennym źródłem fitoestrogenów, hormonów roślinnych, które w naturalny sposób pomagają zwalczać symptomy menopauzy. Szczególnie polecane są również kobietom w okresie ciąży i karmienia. Zapobiegają osteoporozie, nowotworom i chorobom serca.

Zawierają kanwaninę, substancję pomagającą zapobiegać odmianom nowotworów, jak rak trzustki, okrężnicy, leukemia. Wzmacniają mięśnie, kości i zęby. Przynoszą ulgę w objawach związanych z reumatyzmem i artretyzmem. Wspomagają system odpornościowy, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć.

Ze względu na wysoką zawartość witamin A, E, B-complex, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu, kiełki lucerny polecane są osobom, które nie tolerują preparatów żelaza oraz wegetarianom. Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i poprawiają apetyt. Są także niezwykle cenione ze względu na zdolność odtruwania organizmu.

Czas namaczania nasion to 4-6 godzin.
Czas kiełkowania to 5-7 dni.
Należy spożywać na surowo.

Kupujesz: 1 opakowanie nasion linii PRO ECONOMY SEEDS. Nasiona o sprawdzonej zdolności kiełkowania. 

Waga: ok. 250 gram.



Ponieważ wbrew pozorom kiełkowanie nie jest łatwą sztuką poniżej podajemy podstawową procedurę prawidłowego kiełkowania nasion, która mamy nadzieję pomoże naszym klientom uzyskać dorodne i smaczne kiełki wysokiej jakości.
1/ Pobranie odpowiedniej ilości nasion, sprawdzenie ich czystości, usunięcie takich elementów, jak kamyki, nasiona chwastów, połamane lub uszkodzone nasiona.
2/ Przepłukanie nasion.
3/ Namaczanie nasion przez odpowiednio długi czas w zależności od gatunku.
4/ Wstawienie nasion do pojemnika, odpowiednio częste przepłukiwanie, również w zależności od gatunku.
5/ Należy zadbać o to, aby nasiona nie psuły się i nie pleśniały. Dzieje się tak wtedy, gdy wsypiemy ich zbyt dużą ilość. Dlatego wsypujemy tylko jedną warstwę luźno rozłożonych nasion. Do namaczania i zraszania należy używać zawsze letniej, przegotowanej wody. Pleśń pojawia się również z powodu zbyt dużej wilgoci, lub zbyt wysokiej temperatury (albo i jedno i drugie ), ponadto niektóre nasiona są trudniejsze w hodowli, dla ich skiełkowania z sukcesem, oprócz wiedzy niezbędne jest też odpowiednie doświadczenie, dlatego właśnie tak często poleca się lucernę lub rzodkiewkę na początek hodowli, jako rośliny kiełkujące dość łatwo.

Metody kiełkowania:
Hodowlę kiełków najlepiej zacząć od kiełkowania na sitku, ligninie lub wacie. Po nabraniu doświadczenia i wprawy można pokusić się o kiełkowanie w pojemnikach.

1/ Na sitku: łyżkę wypłukanych nasion pszenicy, jęczmienia lub owsa wysypujemy na plastikowe sitko. Do szklanki wlewamy letnia wodę, tak aby nasiona się z nią nie stykały. Wymieniamy wodę 1-2 razy dziennie. Kiełki są gotowe do spożycia po kilku dniach.
2/ Na ligninie lub wacie: metoda najlepsza dla rzodkiewki, rzeżuchy i lnu. Na talerzyku lub spodeczku kładziemy zwilżoną ligninę lub watę i rozsypujemy na nim równomiernie nasiona. Zraszamy 2-3 razy dziennie, tak aby podłoże nie wyschło. Po kilku dniach pojawiają się kiełki.
3/ Na gazie: metoda najlepsza dla cieciorki, soi oraz fasoli mung i adzuki. Nasiona najpierw moczymy w letniej wodzie przez ok. 12 godzin, następnie osączamy je i opłukujemy. Do dość szerokiego naczynia, np. słoika lub garnka, wlewamy letnią, przegotowaną wodę. Naczynie nakrywamy gazą mocując ją gumką wokół jego brzegów tak aby nie dotykała ona wody. Rozsypujemy nasiona, w taki sposób aby leżały na wilgotnej gazie, ale się nie moczyły. Po kilku dniach kiełki są gotowe do spożycia.
4/ W pojemniku: bardzo wygodna do kiełkowania nasion jest kiełkownica. Jest ona zbudowana z pięciu elementów.
a/ Pokrywka - gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach temperatury.
b/ Szalki do kiełkowania – trzy duże szalki o średnicy 20cm. Można w nich poddawać kiełkowaniu jednocześnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion.
c/ Czerwone syfony odpływowe – zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulują wilgotność.
d/ Wentylatory – w pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonych do kiełkowania nasion umieszczono po trzy wentylatory. Służą one do odprowadzania gazów tlenu.
e/ Zbiornik wody – po nawodnieniu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku, może ona służyć do podlewania kwiatów.


Wszelkie pytania odnośnie transakcji i towaru prosimy zgłaszać na maila: hurtpol11@wp.pl 

Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!

Napisz recenzję
Klienci polecają również:
Szpinak MATADOR zimujący nasiona  HIT !!!

Szpinak MATADOR zimujący nasiona HIT !!!

1,59 zł

Seler korzeniowy TALAR  wczesny nasiona

Seler korzeniowy TALAR wczesny nasiona

1,99 zł

Kalarepa DI VIENNA BIANCO wczesnośrednia nasiona włoskie

Kalarepa DI VIENNA BIANCO wczesnośrednia nasiona włoskie

1,79 zł

Groch łuskowy SZEŚCIOTYGODNIOWY nasiona

Groch łuskowy SZEŚCIOTYGODNIOWY nasiona

1,99 zł

Marchew NANTES średniowczesna nasiona

Marchew NANTES średniowczesna nasiona

1,39 zł

Cebula WENTA czerwona nasiona

Cebula WENTA czerwona nasiona

1,89 zł

Koszyk
...jest pusty

Polecamy
Bestsellery
Nasionacebulki.pl to sklep z nasionami, w swojej ofercie posiadamy szeroki wybór nasion oraz kiełków. Oferujemy nasiona do kiełkowania, kiełki rzodkiewki oraz bardzo rzadkie kiełki fasoli mung. Jeżeli nie wiesz gdzie kupić kiełki, zapraszamy do nas. Dla rolników oferujemy kiełki lucerny. W naszym asortymencie znajdują się różnego rodzaju kiełki, w tym kiełki brokuł. Nasz sklep to typowa kiełkownica, jeżeli potrzebujesz nasiona na kiełki, zapraszamy do naszego sklepu. Nasiona na kiełki sklep internetowy, zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą. Naszą dewizą jest zadowolony klient.
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.