nasionacebulki

Kategorie
Nowości
Informacje
Powiadomienia

KAPUSTA CZERWONA 250gram nasiona na kiełki

Promocje

KAPUSTA CZERWONA 250gram nasiona na kiełki

58,00 zł

Wysyłka:5 dni
Produkt dostępny
Waga:0.25 kg
Sprawdź koszty wysyłki

Koszty dostawy tego produktu

Ilość:szt

KAPUSTA CZERWONA - Brassica  oleracea var. capitata f. rubra
 

Kiełki kapusty czerwonej / red cabbage sprouts / charakteryzują się barwą wpadającą w ciemny róż i lekko ostrym smakiem. Osiągają wysokość około 2,5cm. 

Mają dobre właściwości antyoksydacyjne. Zawierają sulforafan i indolkarbinol, które pobudzają organizm do produkcji enzymów przeciwnowotworowych. Są również bogatym źródłem energii. Ponadto wzmacniają kości i zęby. 

Najpierw nasiona należy moczyć przez 6-14 godzin w przegotowanej wodzie. Następnie trzeba przenieść je do kiełkownicy i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Przepłukiwać wodą . Po 3-4 dniach kiełki nadają się do jedzenia. 
Można przechowywać je w lodówce przez krótki czas. 

Kupujesz: 1 opakowanie nasion linii PRO ECONOMY SEEDS. Nasiona o sprawdzonej zdolności kiełkowania. 

Waga: ok. 250 gram.



Ponieważ wbrew pozorom kiełkowanie nie jest łatwą sztuką poniżej podajemy podstawową procedurę prawidłowego kiełkowania nasion, która mamy nadzieję pomoże naszym klientom uzyskać dorodne i smaczne kiełki wysokiej jakości.
1/ Pobranie odpowiedniej ilości nasion, sprawdzenie ich czystości, usunięcie takich elementów, jak kamyki, nasiona chwastów, połamane lub uszkodzone nasiona.
2/ Przepłukanie nasion.
3/ Namaczanie nasion przez odpowiednio długi czas w zależności od gatunku.
4/ Wstawienie nasion do pojemnika, odpowiednio częste przepłukiwanie, również w zależności od gatunku.
5/ Należy zadbać o to, aby nasiona nie psuły się i nie pleśniały. Dzieje się tak wtedy, gdy wsypiemy ich zbyt dużą ilość. Dlatego wsypujemy tylko jedną warstwę luźno rozłożonych nasion. Do namaczania i zraszania należy używać zawsze letniej, przegotowanej wody. Pleśń pojawia się również z powodu zbyt dużej wilgoci, lub zbyt wysokiej temperatury (albo i jedno i drugie ), ponadto niektóre nasiona są trudniejsze w hodowli, dla ich skiełkowania z sukcesem, oprócz wiedzy niezbędne jest też odpowiednie doświadczenie, dlatego właśnie tak często poleca się lucernę lub rzodkiewkę na początek hodowli, jako rośliny kiełkujące dość łatwo.

Metody kiełkowania:
Hodowlę kiełków najlepiej zacząć od kiełkowania na sitku, ligninie lub wacie. Po nabraniu doświadczenia i wprawy można pokusić się o kiełkowanie w pojemnikach.

1/ Na sitku: łyżkę wypłukanych nasion pszenicy, jęczmienia lub owsa wysypujemy na plastikowe sitko. Do szklanki wlewamy letnia wodę, tak aby nasiona się z nią nie stykały. Wymieniamy wodę 1-2 razy dziennie. Kiełki są gotowe do spożycia po kilku dniach.
2/ Na ligninie lub wacie: metoda najlepsza dla rzodkiewki, rzeżuchy i lnu. Na talerzyku lub spodeczku kładziemy zwilżoną ligninę lub watę i rozsypujemy na nim równomiernie nasiona. Zraszamy 2-3 razy dziennie, tak aby podłoże nie wyschło. Po kilku dniach pojawiają się kiełki.
3/ Na gazie: metoda najlepsza dla cieciorki, soi oraz fasoli mung i adzuki. Nasiona najpierw moczymy w letniej wodzie przez ok. 12 godzin, następnie osączamy je i opłukujemy. Do dość szerokiego naczynia, np. słoika lub garnka, wlewamy letnią, przegotowaną wodę. Naczynie nakrywamy gazą mocując ją gumką wokół jego brzegów tak aby nie dotykała ona wody. Rozsypujemy nasiona, w taki sposób aby leżały na wilgotnej gazie, ale się nie moczyły. Po kilku dniach kiełki są gotowe do spożycia.
4/ W pojemniku: bardzo wygodna do kiełkowania nasion jest kiełkownica. Jest ona zbudowana z pięciu elementów.
a/ Pokrywka - gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach temperatury.
b/ Szalki do kiełkowania – trzy duże szalki o średnicy 20cm. Można w nich poddawać kiełkowaniu jednocześnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion.
c/ Czerwone syfony odpływowe – zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulują wilgotność.
d/ Wentylatory – w pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonych do kiełkowania nasion umieszczono po trzy wentylatory. Służą one do odprowadzania gazów tlenu.
e/ Zbiornik wody – po nawodnieniu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku, może ona służyć do podlewania kwiatów.


Wszelkie pytania odnośnie transakcji i towaru prosimy zgłaszać na maila: hurtpol11@wp.pl 

Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!

Napisz recenzję
Klienci polecają również:
LUCERNA 100gram nasiona na kiełki

LUCERNA 100gram nasiona na kiełki

10,00 zł

MARCHEW 100gram nasiona na kiełki

MARCHEW 100gram nasiona na kiełki

20,00 zł

RZODKIEWKA CHINA ROSE 500gram nasiona na kiełki

RZODKIEWKA CHINA ROSE 500gram nasiona na kiełki

55,00 zł

KALAREPA RÓŻOWA 500gram nasiona na kiełki

KALAREPA RÓŻOWA 500gram nasiona na kiełki

78,00 zł

Poziomka RUGIA na balkony owoce do mrozów nasiona

Poziomka RUGIA na balkony owoce do mrozów nasiona

1,99 zł

SHOARMA BIAŁA 50g

SHOARMA BIAŁA 50g

1,95 zł

Koszyk
...jest pusty

Polecamy
Bestsellery
Nasionacebulki.pl to sklep z nasionami, w swojej ofercie posiadamy szeroki wybór nasion oraz kiełków. Oferujemy nasiona do kiełkowania, kiełki rzodkiewki oraz bardzo rzadkie kiełki fasoli mung. Jeżeli nie wiesz gdzie kupić kiełki, zapraszamy do nas. Dla rolników oferujemy kiełki lucerny. W naszym asortymencie znajdują się różnego rodzaju kiełki, w tym kiełki brokuł. Nasz sklep to typowa kiełkownica, jeżeli potrzebujesz nasiona na kiełki, zapraszamy do naszego sklepu. Nasiona na kiełki sklep internetowy, zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą. Naszą dewizą jest zadowolony klient.
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.